2009. április 8., szerda

Neil Gaiman – Coraline

Gaiman zseniális, és zseniális akkor is, ha „mindössze” gyermekmesét ír.
A Coraline ugyanis mese, eképpen megbocsátható hazai megjelentőjének a lufira fújt kiadás, a dupla szóköz, a vastag papír, a keményfedél. A gyerek könnyen olvassa, de még a szülő is, ha esti meseként adja elő gyerekének a kislámpa mellett.
Mindazonáltal nem egyszerű mese, legalábbis abban az értelemben, hogy az elme (felnőtt és gyermeki) olyan vidékére visz el bennünket, mely inkább félelmetes, mint barátságos.
A történet boszorkánya valódi gonosz boszorkány, megkockáztatom, a leggonoszabb az egész meseirodalomban. És ez nem kis teljesítmény.
Hozzá képest a Jancsi és Juliska kannibál banyája galambetető nénike az Erzsébet (néhai Engels) térről. Coraline, a történet gyermek hőse ezzel a rettenettel száll szembe, hogy visszaszerezze elrabolt életét – természetesen sikerrel. És mondhatom, olyan jó elhinni, hogy a gyermeki ártatlanság és bátorság legyőzi a legnagyobb gonoszságot – még akkor is, ha az hazai pályán játszik!
Külön szeretem – hiába, macskabolond vagyok –, hogy a kislány legfőbb szövetségese macska. Visszaköszön a Tükör és füst kötet a házat a gonosztól védő cicája.
A könyv abból a szempontból is mese, mert annak ellenére, hogy egy meserajongó felnőtt is képes élvezni, valójában a gyermekekhez akar szólni – és nem is tesz másképpen. Nem villogtat hatalmas műveltséget, káprázatos, fantasztikus ötleteket, szuperhősöket. Egyszerűen elmesél valamit. E.T.A. Hoffmann tudott ebben a zsánerben valami hasonlót.

Agave kiadó, 2009., keményfedelű, 144 oldal, fordította Pék Zoltán

Filmváltozat update: a film jó, bár sok fanyalgó hang mondja, hogy "lassú", "unalmas". A képi világa egészen fantasztikus, és valójában rémísztőbb, mint a könyv. 3D szemüvegben néha még a bábok is megriasztják az embert. Aki viszont akciófilm izgalmakat kér számon ezen a történeten... Well, a egyszerűen hülye. Politikailag korekten: korunk gyermeke... Ez egy ilyen kor. Olyan középes...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tudtommal King is nagy macskabolond.
Úgy látszik, nem csak a filmes főgonoszok, hanem az írók körében is nagy népszerűségnek örvendenek. :-)

Én magam jelenleg kettővel élek együtt, de többször volt már három is. :-)

bigbadwolf