2009. április 21., kedd

Jodorovsky-Gimenez – A metabárók

Ez egy képregény. És akkora csalódás számomra, mint amekkora várakozással tekintettem a megjelenésére. Olyan piszok nehéz ezt kimondani!

Gimenezre, mint képregény alkotóra (nem szeretném szimplán rajzolónak nevezni) azóta nézek ájult hódolattal, mióta 1988-ban megszereztem a Rezgő időben című füzetét. A képi világ, a kidolgozottság, a stílus tisztasága, a tárgyi világ eredetisége egyszerűen lenyűgözött és lenyűgöz ma is. Nincs már meg a füzet (Manócska örökölte), de azt hiszem, az abba gyűjtött rövid történetek szövegét/történetét maga Gimenez jegyzi.

Mert a metabárók történetének első három fejezetét összegyűjtő kötetnek sajnos a szöveg a gyengéje – a gyenge szó valójában gyönge is annak kifejezésére, milyen siralmas a forgatókönyv. A gyermeteg sem megfelelő: gyerekeknek szánt képregényekben is sokkal magasabb röptű történetek, karakterek és történetek formálódnak meg, mint ebben az alkotásban.
Valójában nem értem – na nem a szöveget! – hanem azt, hogy Gimenez mit látott ebben a forgatókönyvben, melyben egyetlen karaktere, történetszála vagy világleírása sem eredeti, viszont annál inkább hajhássza a szenzációt, maga történet egésze olyan síkagyú és bárgyú, hogy követése nem hiszem, hogy meghaladná egy hétéves szellemi kapacitását, humora nem emelkedik túl az éppen serdülni kezdő fiúgyerekek humorán, a kerettörténet erőltetetten beleszuszakolt és fölösleges, a keret robotjairól nem is szólva.*

Nem értem a képregénykiadók, producerek – vagy hogy is hívják őket?! – gondolkodásmódját sem: ebben a műfajban egy Moebius vagy egy Druillet alkotott, egy Neil Gaiman írt forgatókönyveket: hogy lehet valaki ilyen „irodalmi” „teljesítménnyel” sztár forgatókönyvíró? Mert Jodorovsky az.

Sajnos a fordítás érzésem szerint nem javított hanem inkább rontott ezen a „minőségen”.

Ha szépen, fantáziával és virtuóz grafikai tudással megrajzolt képregényt akarsz látni, nézd át gondosan a kötetet, de inkább ne olvasd el!

Delta Vision, 2008

Jegyzetek:

* Micsoda poén, hogy a robot diódái kiolvadnak az izgalomtól! Miféle értelem lehet az, mely diódák alapján áll? És látott-e már elektronikus áramkört a derék Jodorovsky, ha képes ezt leírni. Ha egy dióda kiolvadt, akkor annak az áramkörnek kampec – leáll a robot, absza meg!

Nincsenek megjegyzések: